2253379

Kemboja dan Laos Melancarkan Sistem Bayaran QR Code Rentas Sempadan

Perjanjian terobosan telah dicapai antara Kemboja dan Laos untuk menghubungkan secara digital ekosistem pembayaran mereka. Inisiatif ini berlaku menyusuli mesyuarat multilateral ke-13 antara Bank Laos dan Bank Negara Kemboja. Mesyuarat yang diadakan di Ibu Kota Vientiane ini telah meninjau pelbagai topik, dari dasar monetari hingga pembangunan ekonomi.

Mesyuarat Bersejarah

Mesyuarat diketuai oleh Bounleua Sinxayvoravong, Gabenor Bank Lao PDR, dan Puan Chea Serey, Gabenor Bank Negara Kemboja. Agenda mesyuarat adalah luas dan merangkumi topik penting seperti makroekonomi, dasar monetari, dan pembangunan sektor perbankan. Tumpuan utama adalah pada kehubungan digital antara sistem pembayaran kedua-dua negara.

Sistem Bayaran QR Code Lao-Kemboja

Sorotan mesyuarat adalah pengenalan sistem bayaran rentas sempadan Lao-Kemboja, yang dikenali sebagai KHQR scan LAOQR. Sistem ini membolehkan pengguna di kedua-dua negara membayar barang dan perkhidmatan menggunakan mata wang tempatan mereka—kip Lao dan riel Khmer—melalui kod QR.

MoU dan Entiti yang Memfasilitasi

Jalan pembayaran baru ini adalah hasil dari Memorandum Persefahaman (MoU) yang ditandatangani pada tahun 2022 di Phnom Penh, Kemboja. Inisiatif ini bertujuan untuk meningkatkan kerjasama dalam inovasi kewangan dan sistem pembayaran digital, dan difasilitasi oleh Syarikat LAPNet dan ACLEDA Bank Kemboja.

Bank yang Terlibat

Sistem KHQR scan LAOQR akan boleh diakses melalui lapan bank komersial di Laos, termasuk BCEL, ACLEDA Bank Lao, Kbank Lao, BIC, APB, LVB, Indochina, dan JDB. Pelaksanaan ini bermakna pelancong Kemboja di Laos boleh membuat pembayaran kod QR di kedai yang memaparkan logo salah satu daripada bank ini. Sistem balasan untuk pelancong Lao di Kemboja dijangka akan dilancarkan pada suku keempat 2023.

Langkah Menuju Piawaian Antarabangsa

Kedua-dua negara telah bersetuju untuk melaksanakan sistem bayaran kod QR yang mematuhi piawaian antarabangsa. Langkah ini dijangka akan menggalakkan pembayaran digital di serata rantau dan mempromosikan penggunaan mata wang tempatan untuk transaksi rentas sempadan.

Kesimpulan

Pelancaran sistem bayaran rentas sempadan ini menandakan langkah penting dalam memodenkan ekosistem kewangan Kemboja dan Laos. Dengan memudahkan proses pembayaran untuk penduduk tempatan dan pelancong, sistem baru ini menjanjikan untuk menjadi perubahan penting untuk rantau ini.

Sumber: https://www.thestar.com.my/aseanplus/aseanplus-news/2023/08/27/cambodia-and-laos-launch-cross-border-qr-code-payment-system

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *